Algemeen

Black Friday

Black Friday

De eerste keer dat ik in aanraking kwam met Black Friday was in 2014. Ik vloog toen voor twee dagen naar Londen en viel in de hectiek van deze dolle dwazen dagen. Shoppen tot dat we niet meer kunnen.  In 2014 was het net over komen waaien uit Amerika en bij ons nog helemaal niet bekend.

Inmiddels weten we beter en zijn wij ook in de ban van deze winkeldag. Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet zo gevoelig ben voor de goedkope aanbiedingen want zijn ze ook daadwerkelijk zo goedkoop. Benieuwd naar de geschiedenis. Lees dan verder.

Geschiedenis Black Friday

De dag na Thanksgiving was het onofficiële begin van de feestdagen sinds het einde van de 19e eeuw toen president Abraham Lincoln de Thanksgiving-feestdag bestempelde als de laatste donderdag van november. Maar de dag verdiende pas veel later de naam “Black Friday”.

Hoe kwam Black Friday aan zijn naam?

Met alle winkelactiviteiten die plaatsvinden op de vrijdag na Thanksgiving, werd de dag een van de meest winstgevende dagen van het jaar voor retailers en bedrijven. Omdat accountants zwart gebruiken om winst aan te duiden bij het opnemen van de dagelijkse boekingen (en rood om verlies aan te geven), werd de dag bekend als Black Friday – of de dag waarop detailhandelaren positieve inkomsten en winsten ‘in het zwart’ zien.

In 1966 werd de term “Black Friday” -naam beroemd in druk. Een verhaal verscheen in een advertentie in The American Philatelist, een tijdschrift voor postzegelverzamelaars, nadat de politie van Philadelphia de naam had gebruikt om de winkelchaos in winkels in de binnenstad te beschrijven. Mensen gingen helemaal los met shoppen. 

Nederland

Vanaf 2015 kwam Black Friday overgewaaid naar Nederland. Dit kwam vooral door Social Media. De aanbiedingen en de pakkende fimpjes bereikte een veel groter publiek dan alleen de stads en landgrenzen. Online werd er steeds meer verkocht op Cybermonday de maandag na Thanksgiving. Waarschijnlijk zal er dit jaar juist nu online besteld worden dus ik ga afsluiten en toch ff stiekem kijken wat de aanbiedingen zijn. Ga jij ook nog shoppen vandaag?

Lees hier mijn ervaring in Londen in 2014. 

 

You may also like

More in:Algemeen

Comments are closed.

0 %