Blog

Jelles Eigenstijl – Carnavals Fashion

Iedereen die denkt dat het uitkiezen van Carnavalskleding niets met stijl te maken heeft, heeft maar tot op zekere hoogte gelijk. Voor een doorsnee persoon van onder de rivieren is het wellicht een vrij gemakkelijk proces, maar voor mensen die er raar doch hip uit willen zien, is het een ware zoektocht. Er zijn namelijk een paar ongeschreven regels, waar je je aan moet houden. Voilà, Carnavalsfashion voor Dummies.


Gek verslaat mooi
Ten eerste geldt: wie mooi wil zijn, moet gek lijken. Wie er te mooi of te netjes uitziet staat voor lul. Waar je in Brabant normaalgesproken heel erg opvalt als je met je kleding en/of accessoires uit de band springt (als je mijn vorige column gelezen hebt, 4 van de 5 opmerkingen over sokophouders is van onder de rivieren) kun je met Carnaval maar beter iets geks aan doen. Enkel een spijkerbroek met een t-shirt in een felle kleur wordt niet op prijs gesteld. Als je tijdens een Kruistocht-in-Spijkerbroek-achtig experiment per ongeluk naar een plek bent geteleporteerd waar men op dat moment het Brabants Carnaval viert, doe je er als man goed aan van een dronkaard accessoires te stelen totdat mensen niet meer zien dat je kleding normaal is. Als je een vrouw bent, volstaat het in dat geval gewoon om dingen af te scheuren zodat je rokje en truitje er hoerig uitzien.

(H)oergevoel
Want hoe de zuidelijke wind ook staat, hoerig wordt voor dames elk jaar op prijs gesteld. Dit heeft te maken met de eeuwenoude verhoudingen tussen de man en vrouw uit evolutieleer: als een vrouw een man wil veroveren, moet zij zich onderscheiden van de anderen. Als een man veel bier op heeft, zal hij  zich meer richten op de basisvormen uit de evolutie kijken. Deze dienen dus geaccentueerd te worden. Voor de vrouwen gaat de evolutietheorie tijdens carnaval trouwens niet echt op. Voor hen geldt het AAA-principe: Accepteren, Afzien en Alcohol.

Stand out from the mass
Daarnaast is het natuurlijk not done om iets aan te trekken wat elk jaar door veel mensen aangetrokken wordt. Een paar dingen als de boerenkiel (met of zonder zakdoek), de stofjas en de overall in fluorescerende kleuren zijn al enkele jaren tot decennia uit de mode. Maar ook de sexy duiveltjes, zusters, Heidi’s en diverse Superhelden als Zorro, Superman en Robin Hood hebben hun hoogtijdagen ver achter zich liggen. Aerobic-lerar(ess)en, gevangenen en allerhande dieren konden tot voor kort nog wel, maar worden ook niet meer gespot onder de trendsettende carnavalsvierders. En dan is er ook nog de kortstondige trend: New Kids waren vorig jaar zo massaal aanwezig, dat ze met de introductie ook direct weer uit de mode waren.

Verwachtingen
Wat betreft de carnavalstrends van dit jaar, verwacht ik dat er enerzijds teruggegrepen wordt naar oudere tijden. Het authentieke Paard wordt weer uit de gang gehaald en ik verwacht een duidelijke revival van het Bloemetjesgordijn. Anderzijds vindt de groene trend, die van het biologisch eten, dit jaar eindelijk haar weerklank in het carnavalstenue: Broccoli, Wortels en met name de Banaan gaan veel voorkomen in het Zuid-Nederlandse straatbeeld. Zelf ben ik er nog niet helemaal uit hoe ik dit jaar verkleed ga, want na Clown-hoer (kinder-clownpakje), Engel Gaybriël (met roze staf waarmee ik vier dagen lang iedereen ongegeneerd liep te ‘staffelen’) en SuperJel (gouden met korte broekje) heb ik een reputatie hoog te houden.

Erwten, wortels en exotische kruiden zijn het helemaal dit jaar!

 

Natuurlijk is er ook de snelle hap, mits biologisch.

 

Het ‘paard uit de gang’ is hipper dan ooit en ook de spelletjes doen het goed deze Carnaval.

 

Eigenstijl, een wekelijkse column van blogger Le Yeah op Stijlmagazine.nl


 

You may also like

More in:Blog

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 %