Blog

Eigenstijl – Running Gag

‘Veuillez contacter votre banque’ betekende in mijn situatie ‘Je krijgt je pinpas niet terug Jelle en omdat je in Parijs bent, ben je goed de lul. Neem contact op met uw bank’. Naar aanleiding van dit voorval was ik toch zo’n twaalf tot zestien seconde van mijn à propos. Daarna zette ik me er maar overheen, want een gebeurtenis als deze maakt deel uit van de grote running gag van mijn leven: dingen gaan bij mij kwijt of kapot. Ik was er aan gewend.

Een running gag is een terugkomende gebeurtenis, in bijvoorbeeld een film, boek of televisieserie, of in mijn geval in een leven. Iedereen die Ice Age heeft gezien, weet dat de running gag de eekhoorn is die achter een eikel aanzit. In Keeping Up Appearances probeert de postbode, melkboer of buurvrouw altijd tevergeefs iets voor de deur van Hyacinth Bucket (spreek uit: Bouquet) achter te laten zonder dat ze hem of haar ziet. De Baron van Bassie en Adriaan vermorzelt altijd zijn telefoon als er iets misgaat en Bugs Bunny zegt altijd knagend op een wortel ‘What’s up doc?’.

Waar normaal mensen vaak ‘hoi en doei’ kunnen zeggen in een vreemde taal, kan ik als geen ander internationale boodschappen ontcijferen die te maken hebben met het kapot of zoek geraken van persoonlijke eigendommen. Zo is mijn pinpas al een keer geblokkeerd in Marokko, Hongarije, Frankrijk, Thailand, Duitsland en Nederland (3 x). Ik ben mijn hele portemonnee al kwijt geraakt in Thailand en Luxemburg. En ik kan me de plaatsen al niet eens meer herinneren waar mijn telefoon stuk gegaan, kwijtgeraakt, gestolen, vergeten, in de wasmachine gestopt of in het toilet gevallen is.

Wat dan weer wél prettig is, is dat ik zelf haast nooit kwijt raak of kapot ga. Ik heb nog nooit iets gebroken, ben zelden heel erg ziek en ik beschik over een richtingsgevoel waar je TomTom u tegen zegt. Oké, toen ik net in Thailand woonde ben ik tijdens het uitgaan een keer hard op mijn smoeltje gegaan en heb daarbij wat stukken van mijn voortanden kapot + kwijt geraakt, maar ik vind dat dit door de vingers gezien mag worden. De vloer van de club was nat, de club zelf was illegaal, de volgende dag had ik nieuwe tanden en de verzekering heeft het vergoed, dus het is niet gebeurd.

De ontwikkeling die mijn running gag doormaakt is wel een klein beetje zorgwekkend. Waar ik eerder belde tijdens het urineren en daarbij de telefoon in het toilet liet vallen, sterft mijn telefoon nu spontaan aan niet nader te verklaren infarcten. Eerder toetste ik een pincode per ongeluk een paar keer te veel verkeerd in, maar nu gaan pasjes spontaan op de ‘no-money-for-you-today-stand’. Voorheen vergat ik mijn fiets op slot te zetten, nu jat men mijn fiets met slot en al. Mijn telefoon is zelfs al een keer uit mijn handen gestolen tijdens het bellen. En toen ik daarop riep ‘Hé! Geef terug!’ beantwoordde de dief dat met ‘Nee!’

Ik hoop dat die ontwikkeling hier stopt. Ik vind het op zich prima om voor de zekerheid met een iets ouder model mobiele telefoon door het leven te gaan, af en toe telefonisch te ruziën met de Rabobank (wat dat betreft zit ik goed, want nieuwe pasjes zijn bij de Rabobank altijd gratis). Waar ik hoop uit put, is het feit dat een running gag meestal tot het einde van een tv-serie of boekenreeks actief blijft en haast nooit vroegtijdig het loodje legt. De kans dat ik overreden wordt terwijl ik bellend op de fiets mijn zakken afspeur naar mijn pinpas, acht ik dus vrij klein.

 

Dit filmpje is opgenomen tijdens een road trip in de USA met Wieneke Mahieu. Op 0:13 sec van dit filmpje zie je dat mijn mobiele telefoon uit de auto valt, waar ik vervolgens het hele nummer vrolijk en onwetend op sta te dansen. Je moet me nageven dat de manieren waarop mijn telefoons sneuvelen op zijn minst origineel te noemen zijn.

 

Eigenstijl, een wekelijkse column van blogger Le Yeah op Stijlmagazine.nl


 


You may also like

More in:Blog

Comments are closed.

0 %