Blog

Eigenstijl – Vliegangst

‘Ik hou van je’. Ik zei het echt. ‘Ik hou van je’. Ik zei het écht, twee keer! Ik wilde wegrennen, maar ik lag naakt op bed, dus dat zou er raar uitzien. Zeker als ik
langs mijn raam zou rennen en mijn buren het zouden zien, want die zagen me daar laatst ook al per ongeluk alleen gehuld in een boxershort op S&M van Rihanna dansen. Ik wilde kotsen maar dat geeft zo’n troep. Ik wilde iets doen om de aandacht af te leiden van wat ik net had gezegd: ‘Ik hou van je’. Damn, nou zei ik het weer.

De laatste keer dat ik de bewuste zin had gezegd tegen iemand anders dan mijn moeder, mijn beste vriendin, mijn nichtje, mijn vader, of mijn beste vriend, was lang geleden. Een simpele rekensom bracht mij op minstens vier Ik-hou-van-je-vrije jaren. En die vier jaar dat ik het niet had gezegd, waren mij prima – tot uitstekend – bevallen.

Gezien het feit dat ik het meende en het dus echt waar was, kon ik het nu moeilijk nog gaan ontkennen. Ik vind liegen, als het niet voor iemands bestwil is, een kwalijke zaak. Bovendien zou ik het alleen maar willen ontkennen voor mijn eigen veiligheid.

Een vliegtuig dat nooit opstijgt, kan ook niet neerstorten. Maar ook nooit iets bereiken. Eigenlijk was ik dus een soort van vliegtuig dat vier jaar aan de grond stond. Op liefdesgebied dan. Oké, ik heb wel een paar keer het roekeloze zweefvliegtuigje uitgehangen, maar nu ben ik de piloot van een Boeing 747. En daarvan is de schade veel omvangrijker en het nieuws veel nieuwswaardiger wanneer hij neerstort. Had ik al verteld dat ik vliegangst heb? Toevallig hè? O nee, dat valt wel mee, want ik heb deze metafoor zelf bedacht.

Wat in mijn situatie ook nog net iets anders is, is dat het vliegtuig omgeven is door een wolk van turbulentie die ‘de gayscene’ heet. Begrijp me niet verkeerd hoor, ik heb niks tegen homo’s. Sterker nog, ik ben het zelf. Maar een relatie hebben kan best ingewikkeld zijn als je af en toe in de gayscene verkeert (Is de gayscene trouwens iets waar je af en toe in kan verkeren? Of ben je erin of eruit? In dat laatste geval ben ik er duidelijk in). Homo’s kunnen best agressief zijn als het op versieren aankomt. Laatst werd mijn lover gewoon openlijk versierd waar ik bij stond. Als ik onzeker over onze relatie zou zijn, was dat best ongemakkelijk geweest. Dan was ik op zondagavond wellicht bij Air Crash Investigation verschenen. Air Crash Investigation is ironisch genoeg een van mijn lievelingsprogramma’s. Door dat programma heb ik trouwens naast vliegangst wanneer ik zelf in het vliegtuig zit ook een latent aanwezige surreële angst dat er elk moment een vliegtuig op mijn huis kan storten. Maar dat terzijde.

Mijn vliegtuig heeft inmiddels een roze wolk bereikt, dus dat zit wel goed. Daarnaast is een beetje vliegangst best gewoon en gezond. Turbulentie zal er altijd zijn, maar dat is juist wel spannend. ‘Ik ook van jou’, klinkt het in bed. Please remain seated until the seatbelt sign has been turned off.

Voor de column ‘Vliegangst’ maakte striptekenaar en goede vriend Flo (Floor de Goede) deze illustratie.


Eigenstijl, een wekelijkse column van blogger Le Yeah op Stijlmagazine.nl

You may also like

More in:Blog

Comments are closed.

0 %