AlgemeenKunst

Omarm de vorm

Wat is het toch mooi om te zien dat de Nederlandse designstudenten internationaal naam en faam maken. Neem bijvoorbeeld het afstudeerproject ‘Soft Cabinets’ van Dewi van de Klomp. Verschillende buitenlandse sites zijn enthousiast over haar werk. Dan kunnen wij niet achterblijven.

Productie schetsen

Dewi studeerde Product Design aan de HKU en viel op met haar unieke eindopdracht. Het resultaat zie je terug op bekende sites als design-milk.com en dejoost.com. Wij waren vooral benieuwd naar het proces en namen nieuwsgierig contact op. Hoe is ze op het idee gekomen? Waarom koos ze voor schuimrubber als materiaal?

Roze noppenschuim
“Het idee voor de Soft Cabinets is in eerste instantie ontstaan door een simpel stuk roze noppenschuim. Ik was gefascineerd door het materiaal en heb vervolgens uitgebreid onderzoek gedaan voor mijn afstudeerproject”, vertelt Dewi. “Ik kwam erachter dat schuimrubber wel een bekend materiaal is, maar ook ondergewaardeerd is in de designwereld. Terwijl het in het dagelijks leven veel wordt gebruikt, zoals in matrassen en stoelen. Alleen zie je het niet. En dat vond ik raar, want het ziet er eigenlijk heel mooi uit en is enorm veelzijdig in stevigheid en flexibiliteit.
Stijlmagazine-Studio-Dewivandeklomp-Soft-Cabinets.14Stijlmagazine-Studio-Dewivandeklomp-Soft-Cabinets.13

Geen ontwerp blijft hetzelfde
Dat het door tijd en gebruik van vorm verandert, vind ik heel bijzonder. Daarom dacht ik ook aan een ontwerp wat je niet verwacht bij schuimrubber, zodat het zou opvallen tussen al bestaande producten. Zo kwam ik uit op kasten. In plaats van het materiaal te kneden naar een statisch en gangbaar ontwerp, omarm ik juist de verandering. Geen enkel ontwerp blijft hetzelfde.

De vormen van de kasten zijn gebaseerd op oude servieskasten, die vooral de functie hadden om te beschermen en te showen. Bij een schuimrubberproducent Recitel heb ik vervolgens mijn schetsen laten snijden en met een speciale lijm in elkaar gezet.”

Dutch Design Week
Soft Cabinets is het eerste project van Dewi. Ze maakt, zoals ze zelf zegt, letterlijk de kast open naar de wereld met haar Studio Dewi van de Klomp. In oktober staat ze met twee van haar creaties op de Dutch Design Week. De kasten zijn nog niet te koop, maar aanvragen voor productie zijn natuurlijk van harte welkom.

Wij kijken nu al uit naar de toekomstige designs van deze upcoming ontwerpster!

www.dewivandeklomp.nl

Stijlmagazine-StudioDewivandeKlomp.Soft-Cabinets.5
SoftCabinetClassic1


SoftCabinetSmall


You may also like

More in:Algemeen

Comments are closed.

0 %