Sommige kunstenaars hebben een oog voor overzicht. Ook al zitten ze met hun neus bovenop hun werk, toch lukt het ze om het grotere geheel te zien. De Maleisische kunstenares Hong Yi – aka Red – is zo iemand. Zij maakt levensgrote portretten met de meest bizarre materialen. Koffie en theezakjes bijvoorbeeld.
Stijlmagazine-teabag-RED-1
Stijlmagazine-teabag-explain-RED-2
Red studeert af als architect en gaat naar de TU in Delft waar ze zich verder verdiept in Europese kunst en architectuur. Ze wint vervolgens verschillende prestigieuze prijzen met haar eigenzinnige ontwerpen. Tegelijkertijd krijgt ze steeds meer bekendheid met haar kunstwerken als de artieste ‘who loves to paint, but not with a paintbrush.’

Haar portret van Jay Chou, gemaakt van koffievlekken is een youtube-hit. Ze maakt schilderijen met een basketbal, waxinelichtjes en zelfs van zonnebloemzaadjes.

Het meeste geduld zit in een onwaarschijnlijk mooi portret van Facebook oprichter Marc Zuckerberg, dat ze uit 30 boeken snijdt. Hoe ze een gezicht tevoorschijn kan toveren uit al die aparte onderdelen, is mij een raadsel.

Dat ze Zuckerberg uit boeken snijdt, is niet toevallig. De gekozen materialen hebben altijd een relatie tot degene die ze schildert. De zanger Jay Chou zingt in een van zijn nummers over koffie. “Het begin van zijn liedje gaat over het optillen van een kop koffie van een schotel, het einde over het oprapen van een gebroken kopje. Ik heb dat verwerkt in zijn portret.”

Feit is dat hoe langer je naar haar werk kijkt, hoe meer details je opvallen. En Red had het overzicht.

Op onze facebookpagina zie je hoe ze het kunstwerk van Adele heeft gemaakt.

Aanvulling! Red heeft afgelopen week haar laatste project afgerond: ‘31 Days of Creativity With Food‘. Als je deze foto’s ziet, is eten nooit meer hetzelfde…

goldfish

molens

 

You may also like

More in:Blog

Comments are closed.