Design

Roma’s oude ambachten

Roma’s oude ambachten

Mesteshukar ButiQ ( MBQ) is een sociale organisatie gevestigd in Boekarest. Zij houden zich bezig met het op de kaart zetten en behouden van de traditionele Roma tradities. Roma ook wel Zigeuners genoemd zijn van oorsprong een nomadisch volk en spreken Romani. Wellicht de bekendste groep in Europa is de Sinti. Roma’s oude ambachten en vakkennis zijn al eeuwen oud. Mede doordat de meeste Zigeuners niet meer mogen rondtrekken lijkt het er steeds meer op dat de kennis hierover verloren gaat.

De ERSTE Foundation Roma Partnership

Samen met de ERSTE Foundation Roma Partnership ontwierpen zij initiatieven op het gebied van sociale ondernemerschap. Ze doen dit mede door onderwijs en levensonderhoud projecten. Het genereren van inkomsten door het creëren van banen en het opbouwen van relaties tussen Roma en niet-Roma-groepen is cruciaal. Roma’s oude ambachten en tradities niet uit oog verliezend. 

 

Glimpt – Collection Nomandic entities

MBQ – Home decor

MBQ – Home decor

Afgelopen vijf jaar heeft MBQ collecties ontworpen geheel in traditie van de Roma’s oude ambachten en vakkennis. Hierdoor wordt het Cultureel erfgoed van de Zigeuners behouden. Internationale samenwerkingen met de lokale ontwerpers zorgen voor nieuwe impulsen. Aanvankelijk starten ze met kleine projecten maar intussen maken zij onder andere: sieraden, home decor attributen en kleding. Ze hebben zelfs een mondkapje dus helemaal van deze tijd en natuurlijk in vrolijke kleuren. Ik word er blij van 🙂

MBQ – Fashion

Roma's oude ambachten kleding- mondkapje

MBQ – Fashion

MBQ – Jewelery

Roma's oude ambachten broche

MBQ – Jewelery

Forbidden Fruit

In 2012 hebben wij een item geschreven over ontwerpstudio Glimpt uit Zweden. Zij zijn ook een samenwerking aan gegaan met de Roma en hieruit is de  Nomandic Entities collectie ontstaan. Zo’n zit element geheel in koper is een echte blikvanger. Lees hier het verhaal van Glimpt: Forbidden Fruit.

Glimpt – collectie superheroes

You may also like

More in:Design

Design

Kek met Kurk

Als ik denk aan de seventies, dan denk ik aan hippies, hotpants, flared pants, Glam ...

Comments are closed.

0 %